Home
Home
Menu
de Meerpaal  © Pieter Bosch Fotografie

‘Tegendraads’ Filosoof Ronald Hünneman over 'Pijnlijke contacten'

Ronald-Hunneman.jpg Donderdag 26 september 2024 in Filosofisch Café Dronten: Flevoland- in de nazomer gaat het seizoen van het Filosofisch Café Dronten weer van start met de verrassende spreker Ronald Hünneman. Donderdagavond 26 september 2024 zal hij in het Filosofisch Café garant staan voor zowel boeiend vermaak als gespreksstof.
  Hünneman gaat het met de bezoekers hebben over sociale behendigheid, hoe mensen omgaan met verschillende situaties en de enorme variatie die hierin tussen mensen bestaat. De bijeenkomst vindt plaats in het Odd Fellowhuis aan de Ketting 6 in Dronten.
Sociale behendigheid
Mensen zijn sociale dieren. Ze leven met elkaar in grote en kleine groepen. Ze werken, feesten, zingen samen, maken ruzie, houden elkaar voor de gek, roddelen, voeden op, onderwijzen, wedijveren, beminnen, bekritiseren, geven leiding en volgen aanwijzingen op. De wijze waarop mensen omgaan met deze situaties, de sociale behendigheid, kent een enorme variatie. Doorgaans wordt dit over het hoofd gezien of veronachtzaamd, wat absoluut gevolgen heeft voor ethiek, politiek, humor en kunst.
Vastgeroeste denkpatronen loswrikken
Tijdens zijn lezingen put Hünneman uit zijn rijke ervaringen. Hij was 13 jaar leerkracht in het speciaal onderwijs, studeerde filosofie aan de Rijks Universiteit Groningen waar hij ook 12 jaar docent was en is trainer op het gebied van complexe communicatie. Zijn promotieonderzoek richtte zich op kunst, media en cognitie. Hünneman: “Het is de taak van een filosoof om mensen aan het denken te zetten en vastgeroeste denkpatronen los te wrikken, zodat er meer ruimte komt voor nieuwe denkwegen. Daarom zoek ik in lezingen, trainingen, cursussen, stand-up filosofie en theater de grens op.”
Hünneman zal zijn toehoorders uitdagen door ze te wijzen op hun onhoudbare aannames, bizarre intuïties of kromme redeneringen. “Een filosoof zoals ik – Hünneman noemt zichzelf een ‘Tegendraads Filosoof’- doet dit niet, of niet alleen maar om mensen op andere gedachten te brengen. Het is vooral om ze te laten voelen waar ruimte voor verandering mogelijk, of wellicht zelfs wenselijk is.”
Aanmelding
Bezoekers kunnen dan ook een lezing verwachten die tegen cabaret aan zit. “Er zijn al genoeg saaie lezingen in de wereld,” aldus Hünneman. De inloop van de Filosofisch Café-avond op 26 september is vanaf 19.30 en om 20.00 uur gaan we van start in het Odd Fellowhuis aan de Ketting 6 in Dronten. Entree is € 7,50 p.p. inclusief koffie/thee bij aanvang, te voldoen bij binnenkomst. Scholieren en studenten betalen € 2,50. U kunt contant of met pin betalen en de avond bezoeken na aanmelding en bevestiging via info@filosofischcafedronten.nl Filosofisch Café Dronten is een initiatief van Odd Fellows Dronten.

Terug naar overzicht

‘Tegendraads’ Filosoof Ronald Hünneman over 'Pijnlijke contacten' Delen:
Nieuwsbericht? Mail onze redactie

Advertentie





Premium bedrijven

Concrete & Wood - Creatief met hout en beton Nijk Agrarische Dienstverlening SHK koeriersdiensten Flevocoaching Robert Vijn Traktoren B.V. AWE constructiebureau Ooms Verhuur Klassiekers en Onderdelenservice Safebox La Tonnelle Tuinhuizen Mobiele tribune verhuur BuitenVitaal Aeres Bedrijvencentrum Tarieven specialist Otter Tuinhuizen Maria Schlepers Bewaaradvies.nl ShipWoodshop ADS Inspectie Voetverzorging Flevoland Lirion Windturbineservice B.V. Thea Hussaarts Flevodrip Technisch Bureau Nigo Farm Date De meiden Endless webdesign Cadema Dakwerken Van Vliet Jacht Interieurs Notaris Nieuwdam Akke de Boer De Boer Bouwzaken Notarissen & Estate Planners Van Dijk De Jongh Pieter Bosch fotografie Kunstvereniging Galerie Dronten Wouter Jansen Groenadvies en realisatie Chalet 15 Dop en Erwt Comfortboats Everun Nederland SailBest Hondenpension De Toren hoeve