Ham op zijn Bourgondisch
Ham op zijn Bourgondisch voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Leg de ham in een grote pan en geef er koud water bij totdat de ham onder staat. Breng het water aan de kook en pocheer de ham anderhalf uur. Haal ze er dan uit, verwijder de zwoerd en de harde stukjes. Maak ondertussen de ui schoon en snij ze in ringen. Schil de wortel en snij die in schijven. Smelt de boter in een pan en als ze heet is, sauteer er dan de ui en wortel in met een beetje tijm en een blaadje laurier. Geef er flink peper uit de molen over. Piqueer de ham met 10 kruidnagels en sauteer ze in de boter lichtbruin met de vetkant naar boven. Geef de halve fles wijn erbij. Zet de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de ham zachtjes een uur stoven. Arroseer de ham af en toe en keer hem halverwege met de vetkant naar beneden. Neem dan de ham uit de pan, bestrooi ze met poedersuiker, leg ze in een ovenvaste schaal en laat ze in een oven van 200 graden C. lichtbruin kleuren. Passeer de saus door een zeef, kook ze wat in, en bind ze eventueel met wat maizena. Serveer ze apart in een sauskom.
Ingredienten :
- 1 ham van 2 kg, niet ontbeend
- 1/2 fles rode Bourgogne wijn
- 100 gram boter
- maizena
- 1 wortel
- 1 ui
- poedersuiker
- thijm
- laurier
- kruidnagels
- zout
- Peper
Bereiding :
Leg de ham in een grote pan en geef er koud water bij totdat de ham onder staat. Breng het water aan de kook en pocheer de ham anderhalf uur. Haal ze er dan uit, verwijder de zwoerd en de harde stukjes. Maak ondertussen de ui schoon en snij ze in ringen. Schil de wortel en snij die in schijven. Smelt de boter in een pan en als ze heet is, sauteer er dan de ui en wortel in met een beetje tijm en een blaadje laurier. Geef er flink peper uit de molen over. Piqueer de ham met 10 kruidnagels en sauteer ze in de boter lichtbruin met de vetkant naar boven. Geef de halve fles wijn erbij. Zet de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de ham zachtjes een uur stoven. Arroseer de ham af en toe en keer hem halverwege met de vetkant naar beneden. Neem dan de ham uit de pan, bestrooi ze met poedersuiker, leg ze in een ovenvaste schaal en laat ze in een oven van 200 graden C. lichtbruin kleuren. Passeer de saus door een zeef, kook ze wat in, en bind ze eventueel met wat maizena. Serveer ze apart in een sauskom.