Gegratineerde bloemkool
Gegratineerde bloemkool.
Ingrediënten :
Bereiding :
Maak de bloemkool schoon (niet in roosjes verdelen, maar heel laten) en was hem. Zet de bloemkool met de stronk naar onderen in ruim kokend water met wat zout en kook hem in ca. 20 minuten gaar. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit het kookvocht en laat hem goed uitlekken. Smelt de boter in een pannetje en roer er bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe tot een gebonden saus is ontstaan. Roer de kaas door de saus en maak het geheel op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat. Schenk een laagje van de kaassaus in een ovenvaste schaal. Leg de bloemkool in de schaal en schenk er de rest van de saus over. Bestrooi het geheel met wat paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Laat de bloemkool in een op 200o C voorverwarmde oven in ca. 10 minuten een mooi bruin korstje krijgen.
Ingrediënten :
- 1 bloemkool
- zout
- 35 g boter
- 2½ dl melk
- 75 g geraspte belegen kaas
- peper
- nootmuskaat
- paneermeel
- 1 eetlepel boter
Bereiding :
Maak de bloemkool schoon (niet in roosjes verdelen, maar heel laten) en was hem. Zet de bloemkool met de stronk naar onderen in ruim kokend water met wat zout en kook hem in ca. 20 minuten gaar. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit het kookvocht en laat hem goed uitlekken. Smelt de boter in een pannetje en roer er bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe tot een gebonden saus is ontstaan. Roer de kaas door de saus en maak het geheel op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat. Schenk een laagje van de kaassaus in een ovenvaste schaal. Leg de bloemkool in de schaal en schenk er de rest van de saus over. Bestrooi het geheel met wat paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Laat de bloemkool in een op 200o C voorverwarmde oven in ca. 10 minuten een mooi bruin korstje krijgen.